Thursday, January 6, 2011

DDE: eskperimen

aloha!!

ok.. utk segmen DDE kali ini... eden tunjukkan skil eden meroti sekali lagi....

kali nie eden feeling2 la nak buat roti burger mcm TTM buat tue.... 

resepi sila la ke blog beliau ye.... 

 bahan2 yg telah sedia utk di adunkan menjadi dough....


 cikgu TTM kata dough dibahagi 10.. eden pun bahagila 10 n masih ada balance (mungkin eden punya cawan sgt besar kot hehhehehe)

baki dough eden dah mula merepek buat bun kat bwh nie....
 susun2 coklat chip.... gulung2 potoong2 susn dlm bekas bakar sekali dgn bun burger tue....

sambil bakar eden buat daging burger plak... hasilnya seperti dibawah nie.... resepi masih merojok link TTM di atas.... (tapi eden guno je apa yg eden ado hehehhehe)





dan hasil pembakaran adalah seperti dibawah.....
 uwa........ sgt la huduh bukan????? ekau ekau ekau nak gelakkan eden agak2 sikit ye... pecah perut tue kang sbb gelak eden tak tau.... muahahahhaha roti bun eden tue tak jadi mcm bun pun... jadi mcm apom adalah hahahhaha (eh ekau2 tahu apom tue mcm mana???)  roti kecik2 choc chip tue pun mcm ala2 je... tak lawa langsung  

begitulah hasil meroti eden yg amatur ini..... isk isk iskkkk.... 
tapikan.... 

asyikkkk je tunjuk yang lawa2 je kan mcm tak syok plak.. (hahahha sebenarnya sbb mmg tak lawa)
ntah di manala silap eden meroti nie... mungkin biarkan dough tue lama sgt kot tue yg terlebih naik tue.... 
walau rupanya huduh... tapi ianya  HABIS di makan oleh ank2 eden... siap request nak bawa bekal utk ke rumah pengasuh lagi... hahhahaha juling mata eden kejap dgn permintaan itu.... 
Bun tue plak tak jadi bun burger pun (tak gamak eden hahhahaha... ) bun tue di mkn bersama mushroom soup je....

sekian

kesimpulan: ... biar tak de rupa... tapi ada rasa (hahhahaha perah santan habis habisan sbb skang kan susah dpt santan muahahahhahahah)

adios!!!

4 comments:

TopsyTurvyMum said...

*sambil tahan gelak*

bun burger tu apsal tak bolatkan betul2 cik kak?
ni aku tgk cam ko ambik dari doh setepek ko taruk situu kasi kembang.

tapi takper..aku pun kdg rupa takde gak..janji sedapp..tumpang semangkuk perah santan

makcikrehan said...

sifu ko dah komen tu..aku diam jerla. aku tak bani ckp byk... kang kena lepuk dgn BM aku bawah katil tu. sedikit pesanan ikhlas : len kali tgn masa bebi kena bedung, barulah bila ko menggentel dough jadi bulat molek. wahahaha

Me said...

ahkak TTM sila buat selalu tahan gelak tue ye.... insyaallah nanti hilang 3kg hehehhehe hakikatnya mmg eden bahagi 10 tapi terlebih kembang kot..

MR.. eden lega ekau sedar yang ekau ada BM... pesanan ekau tue patut bagi kat mak eden bukan kat eden hahhahaha

Beebsz said...

xpe la.. ape2hal bile aku dtg umah ko aku nk la merasa bun choc chips tu tau!