Thursday, June 16, 2011

DDE: tiger prawn hailam eden style..

aloha...

tajuk... tak hagak2 panjangnya..
pinjam bahasa ibunda prince william jap..
lama dah eden buat experimen nie..
1st buat hailam.. hahahha...
sumber bahan mentah eden tangkap kat jeti sg udang..
harga adalah berbaloi2
nanti ada special n3 about the jetty.

layan dulu.. kuah hailam nie...





berenang2 udang dlm tue... salination, pH, DO semua2 la tak sesuai utk udang ini so harus la innalillah didalam tue kan.. kalau idup lagi haruslah dia berenang2 n melompat2 ... kuah hailam harusla hitam dan pekat...

dimakan bersama mee, perah asam limau sikit.. utk extra pedas.. letak sambal kicap pedas untuk memastikan asap keluar dari telinga.... taburan daun sup n bawang adalah sunat hukumnya bagi eden... hehehhehe
udang tue eden beli 2kg.. murah bangat...

sekian...

kesimpulan: maka benarlah.. hitam2 sitampuk manis (mcm tak relevan je conclusion nie.. hantam.. janji ada hahhaha)

p/s makanan laut adalah tak sesuwei utk org yg ada masalah gout..


adios...

1 comment:

TopsyTurvyMum said...

bener mbakkk..yang hitem hitem itu sememangnya sedep bangettt!!