Tuesday, December 21, 2010

serunding

aloha....

ekau ekau ekau semua tau serunding tue apa? ada yg panggil serunding n ada yg panggil sambal daging atau ayam.. serunding ada 3 jenis 1=daging 2 = ayam 3 = ikan

baru-baru nie eden telah membuat pemburuan serunding ke negeri serambi mekah.... maklumat latitud & longitude yg diperolehi dari PI eden setelah di kaji2 rupa2nya kedudukan tersebut di beri nama KG LAUTTTTT, Palekbang (mcm nak p paleMbang plak)..... maka dgn menggunakan GPS manual eden (signboard) n sedikit bantuan pak cik google earth.. eden pun bergerak dengan soanang hatinya ke kg laut tersebut...... yang menjadi landmark sbg pedoman eden apa bila sampai ada lah ini.....

 maka xtvt roger meroger pun bermula utk mendpt maklumat yg lebih tepat lagi lokasii serunding yg tersohor yang sokmo disebut2 (langsung eden dah tukar dialek jadi kelate deh...) PI kawe ghoyak... mung masuk simpang tue mu teng kanan.. tubik kot nie mung tubik kot nun....  aloh kiri masjid tue la kedainya.... pok su sambal daging..... 

kawe pun ikut la..... masuk je kawase kg tue... maka bertebaran la segala mcm signboard ok... hok mano satu yg paling tersohor n sehingga menjilat lotot kawe pun tak tau... 

memulo kawe jumpo hok nie... almaklum la kata tepi masjid kan... mung baca tengok alamat dia pon ada tulis tepi masjid...

kawe jale lagi... jumpa hok nie pulok....

 kawe jale lagi jumpo hok nie pulok.....

 lagi....

 dan lagi....

 dan lagi....
 dan lagi....
 lagiiiii....
dan lagi..... adalah sgt byk hokey... mcm semua rumah buat serunding.... ada byk lagi tapi... kawe doh tak cekap nak ambil doh...
kawe jale2 lagi jumpa hok oghe jual nie pulok....

mu tahu gapo dio nih???? hok nie namonya putu halba... dalenya ada gulo merah tak pun manise.. kawe nak explain lebih2 buke kawe yg buat ... so mu tengok je la gambar kat atas tue...

kawe pendekkan cerita.... (letih eden naip wehhhhh)

tgh dok cari hok mana tersohor sekali nih... eden ternampak sorang p.cik nie tgh tekun dok kacau gulai daging nak buat serunding... makaaaaaa... dgn kata sepakat.. eden p singgah je la.. kedai yg nie... bukan kedai pun.. kilang atau dapur memasak serunding... sgt byk dapur2nya...  

jom layan gambar...

 dlm gambar nie je ada 5 dapur... sebelah kanan nie ada 2 lagi.. so 7 dapur bahagian luar..... guna kayu...
 baby serunding (sbb tak jadi serunding lagi... baru nak gelegak2)

 ini 4 dapur kat area dalam plak....guna gas jee... so 7+4=11 dapur ye murid2 sekalian.... dibawah nie serunding yg dh matang n bersedia utk dipasarkan.....

 yang gelap sikit tue daging... yang dok depan kipas tue ayam.... pilih2 nak yg mana... kebetulan musim tengkujuh makanya serunding ikan adalah tidak wujud utk seketika.....

 serunding2 yg telah bersedia utk disealkan... eden minta dia pekkan 1/2 kg 1/2 kg so total2 semua2 eden rembat adalah dalam 5kg sajaaaaaa.... itu pun bila balik eden nyesal tau tak beli lagi banyak.... sebab boleh jadi buah tangan..... harga????? adalah berpatutannnn... 
1kg serunding daging IMPORT = RM30.00 saje
kalu daging tempatan 1kg = RM35.00 saje....
serunding ayam = RM38.00 sajaaaaaa

apa???? ekau kata mahal lagi??? kalau mahal.. ekau buat sendiri... pi buat unggun api n masak sendiri.. gigih tau eden tengok pakcik tue kacau serunding tue... dgn asap2nya eden dok kejap je pun dah berpinau mata pedih2.. siap dpt bau perfume baru lagi (perfume asap)

jadi adalah berbaloi-baloi kalau dibeli secara byk2....
maka dgn itu wahai ekau ekau semua... marilah kita membantu IKS yg sebegini.. sbb bukan org lain yg kita tolong... kaum seagama kita juga..... (eceh.. sejak bila eden jadi duta produk serunding MOA tak berbayar nih....) TAPIIIIIIIII jgn ditanya hak mano TERSOHOR sekali sbb eden sampai skang tak tau hak mana... byk sgt.... ekau semua pilih la yg mana ekau suka kat atas tue.... (promote free tue....) tapi kalau tetiba harga sudah mahal itu eden TAK TAUUUUUU......

owh di bawah ini adalah parttimer tak berbayar.. tolong itu p.cik yg gigil2 nak sealkan pack tue... skil p.cik itu utk menggunakan alat itu tak sehebat skil beliau mengacau serunding... makanya parttimer tak berbayar ini diperlukan utk menpercepatkan proses pembelian n supaya eden boleh blah cepat2 dr tempat yg dipenuhi asap itu.... hahahhahaha

skil part timer bawah umur juga diperlukan untuk memastikan bilangan yang dibeli adalah mencukupi.....  yang tengah berjalan tue adalah line leader yg memastikan production utk line ini mencapai target ..... macam ketua darjah pun ada jugak.. dok jaga jgn bagi students bising time tak de cikgu hehehhehehe......


kesimpulannya... selamat mengidam serunding....

adios!!!!!!!

4 comments:

makcikrehan said...

hoh banyoknyer org juail sunding weiii. korang anak banak siap kena jadi buruh paksa ker wei? ekekekeke

k.yg said...

kah3..b'sungguh cik xara mengawal keadaan di pusat p'prosesan srunding 2 ya. Sedapnya mkn srunding+nasi panas+kicap. Uda jgn kecur air liur plak..sabor ya.

k.yg said...

lupa plak....pastikn kicap jnama HABHAL ya y tlah diyakini ksedapannya oleh owner blog (maknik ni mkn xda kicap,xsah) ha2

Me said...

MR>> bukan buruh paksa.. rela dlm keterpaksaan sbb nak bagi cepat.. kang eden plak yg gigil2 kat situ hahhaha

k.yang>> hamboi hamboi... pulangkan paku buah keras nampak kat owner blog... tak pe tak pe.. sila taja eden itu kicap barang setahun dua..... hehehehe