Thursday, December 9, 2010

DDE: coconut milk rice

ehem... ehem.. amcam? tajuk ada canggih? ala2 mat salleh mahu mkn ye......

tajuk versi melayu namanya NASI LEMAK hahahhahahah
eden masak bila ntah... sabtu baru nie kot... so sila la layan... utk makluman gadjet seperti daun pandan adalah ditanam sendiri... dah besau dah pokok pandan eden yg eden tunjuk dulu.... kira dah puas eden mkn la... eceh.. eceh... eden tanam dlm pasu je... lari tajuk pulak...

get back to coconut milk rice...

 nasi lemak yang dialas dgn daun pisang..... feeling2 serve kat resort2 terkemuka la nie... kan dia org suka je serve guna kekdah mcm nie berlapik2 dgn daun pisang bagai nak menunjukkan modern kontemporari kekdahnya...

 sambal ikan bilis..... ikan bilis yang eden borong dari langkawi dolu2 kan eden p... so ini baru berkesempatan nak mencuba kelazatan ikan bilis langkawi... eden rasa sama je dgn ikan bilis yg eden selalu beli.. atau kekdah masakan tak betul atau ikan bilis langkawi kena masak ala2 oriental style??? 

 ini adalah menu yg paling senang.... sambal sardin... sapa nak resepi meh minta kat eden... mula... panaskan minyak... suko hati ekau semua nak dlm kuali, periuk mahupun periuk tanah atau rice cooker (kekdah yg sgt glamer utk budak2 yg dok asrama tak kira peringkat sekolah mahupun uniBersiti..... ambil tin sardin yang masih belum digunakan (apakah motifnya tulis detail mcm nie>>> nak ajar bg paham betoi... kang eden malas nak jawab soklan2 cepu emas nie) n can opener... buka tin sardin... minyak dah panas.. baling segala bawang mahupun chili blend ikot tekak masing2... cuma yang paling penting jgn lupa nak campakkan isi tin kedalam bahan2 yg sedang ditumis itu... tambah apa patut... maka terhasillah menu seperti di atas.... selamat mencuba....>>>>> HAHAHHA... EXPLAIN MCM NAK MASAK TRIFFLE 70 TINGKAT.... layan je la...
menu yang nie pun senang juga.... telur dadar yang ini sapa nak belajar cara buat n masaknya... p tanya org lain la... jgn tanya eden... ha... tak pun u all tengok je iklan TV yang ada ckp...MARI DEKAT MARI DEKAT.... 

OK SEKIAN SELAMAT MENCUBA...
kesimpulannya... semua yg diatas adalah FAT n OIL..... hehhehehe 
adiosss

2 comments:

z said...

dari jauh...air liur meleleh....daun pisang tersangat mahal, £3 segulung = sebelah pelepah pisang shj

Anonymous said...

meleleh tgk mnik pnye lauk 4 coconut rice milk...cni xde...